pernillakonster

pernillakonster

Vad händer här då?

Här möter du bilder från ritbord, staffli och utställningsrum. Och en del av mina tankar kring saker och ting. Det hela kommer vara väldigt aktuellt och bra att uppdatera sig på om man vill veta vad som är aktuellt just nu, fast för ett slag sedan. Bloggen Pernillakonster som du befinner dig på nu är en del av min hemsida. Kolla in mina alster och min shop på www.pernilladeurell.com!

Vårsnuva

illustrationPosted by Pernilla Deurell Wed, May 24, 2017 15:16:20
Häromdagen var det någon som frågade mig:
Har du fått vårsnuva?
Det lät som en liten trevlig grej. Så där svarade jag raskt ja.
Fast det här med förkylning på våren är förstås lika segt och halvjobbigt som alla andra årstiders förkylningar. Vårsnuva..vad är det, tänkte jag senare på kammaren, är det hösnuva, pollenallergi eller den gamla vanliga förkylning som även härjar alla andra årstider? Det senare förslaget motsägs av att jag varken hört någon fråga en förkyld person på vintern eller hösten om det är vårsnuva den har.
Blir det förresten inte lite förvirrat att säga vårsnuva, nu när vi har så många olika sorters snuvor på våren? Kanske menade hon allergi. Och så svarade jag "jajjemen" utan att tveka, fast så inte alls är fallet. Man får hoppas att hon inte kommer på mig. Kanske bäst köpa hem lite allergimediciner ändå..

Man kan undra lite filosofiskt om det finns någon människa som aldrig varit förkyld. En sorts superman eller kvinna eller, om man så vill, superhen. Det är inte omöjligt. Var det inte så, enligt julkalendern 2015, att virussjukdomar inte fanns på vikingatiden? Anade väl att det var bättre förr..Men i så fall; när uppfann man egentligen näsduken?

I vilket fall så känns det liksom känns lite skevt att vara förkyld på våren. Jag förknippar förkylningen i första hand med höst och vinter. Men det visar sig, vid en titt i arkiven, vara helt fel. För jag kan utan problem hitta rena fakta som talar för att det här inte är första gången som jag är förkyld på våren. Bildbevis, till och med: från påsken 2012 finns dokumenterat via kamera att jag petar mig i näsan. Och det är inget som hör till vårt påskfirande utan det kommer sig av att där fanns partiklar som behövde avlägsnas å det snabbaste. Fast det kan ju vara ett fotomontage. Someone wants to frame me!

Märkte förresten redan under min förra förkylning att jag kommit på ett sätt att spara energi. Istället för att säga "atjoo", som många gör vid nysning, så förkortade jag och utropade istället "tjoho". Denna förkortning har skett på ett omedvetet, eller som en del väljer att uttrycka det: undermedvetet, plan. Det är sånt som gör att man inser hur smart hjärnan är! Det är väl inte så mycket kortare egentligen, men betydligt muntrare. Och för mig naturligare. Jag tar i, det blir tjo, och planar ut: hoo. Vila. Återhämtning. Ett atjoo ger större uppförsbacke och ett tvärare kast nedåt. Jag gillar inte det. För energikrävande, för brutalt. Och lite för negativt. Fast å andra sidan: hur kul ska man egentligen ha det när man är förkyld?  • Comments(0)//bloggen.pernilladeurell.com/#post47